30.09.2022 ile 02.10.2022 tarihleri arasında gerçekleşen , “Mamak'ta Bilim ve Teknoloji Buluşması” adlı bilim şenliği, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Harun Fatsa ve Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel’in katılımıyla, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mamak Belediyesi işbirliğinde; Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğü, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nün koordinasyonunda düzenlenmiştir. Etkinlik 16 farklı üniversiteden (Ankara Ü., Gazi Ü., Hacettepe Ü., ODTÜ, Başkent Ü., Bilkent Ü., Ufuk Ü.,TED, Ostim Teknik Ü., Lokman Hekim Ü., Çankırı Karatekin Ü., Kırıkkale Ü., Konya Selçuk Ü. Yozgat Bozok Ü., Konya Necmettin Erbakan Ü., Üsküdar Ü.) katılan akademisyenler ve uzmanlar ile gerçekleştirilmiştir.
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yetişkin ve öğretmen olarak farklı düzeylerde çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yapan “Bilim ve Teknoloji Buluşması” etkinliği içerisinde Coğrafya, Fizik, Kimya, Mühendislik, Matematik, Beslenme, Sanat ve Tasarım, Okul Öncesi, Böcek Bilimi, Kimya, Biyoloji, Felsefe, Çevre, gibi birçok alanda olmak üzere 32 atölyede etkinlikler düzenlenmiş olup Gazi Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı “Teknoloji ve Etik” atölyesi ile etkinliğe katılım sağlamıştır.
“Teknoloji ve Etik” atölyesinde Gazi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali DOMBAYCI’nın proje liderliğinde ve Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Çetin CANBAZ’ın rehberliğinde üniversite öğrencilerinin (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora); lise ve dengi okul öğrencilerinin katılımları ile ortaya çıkan teknolojik gelişmelerin yarattığı etik problemlerin farkındalığı üzerine etkinlikler yapılmıştır.
Bilimsel metodolojinin gelişmesiyle birlikte insanlık son birkaç yüzyılda tarihte benzeri görülmemiş bir teknolojik ilerleme hızına ulaşmıştır. Yeni teknolojilerin ortaya çıkma hızı ile bu teknolojileri kullanacak insanların olgunlaşma ve etik farkındalıklarının oluşma süresi arasındaki denge bozulunca insanlık tarihinin en acı dramları ortaya çıkmıştır. Tarihten çıkarılan dersler, bilimsel araştırmaların ve teknolojik gelişmelerin insanın değerini gözetecek şekilde olması gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Bu amaçla atölye boyunca yapay zekanın sanatta, otonom arabalarda ve adalet sistemindeki hem yürürlüğe girmiş hem de deneysel uygulamaların ortaya çıkardığı yeni etik problemler üzerine üç etkinlik; ulaşım araçlarındaki gelişmelerin, bulaşıcı hastalıkların ve doğa-teknoloji çatışmasının ortaya çıkardığı etik problemler üzerine üç etkinlik; ve son olarak teknolojinin insan hayatına getirdiği yeni kurallar ve ölçütler üzerine üç etkinlik olmak üzerine toplamda dokuz etkinlik düzenlenmiştir. Bu etkinliklerde geleceğin bilim insanları olması beklenen katılımcılara karşılarına çıkabilecek etik problemlerde kendilerinin ve yargılarının daha fazla farkında olmalarının gerekliliği gösterilmiştir. Katılımcılara bu etkinliğe katılmadan önceki düşünceleri ile katıldıktan sonraki düşünceleri arasında bir değişim olup olmadığı ve eğer değişim olduğu kabul ediliyorsa nasıl bir değişim olduğu sorulmuştur. Bu sorulara günlük hayatın akışında gözden kaçırdıkları ama etkinlikler sayesinde farkına vardıkları felsefe problemlerine bakış açılarının değiştiği ve ilgilerinin arttığı yönünde geri bildirimlerde bulunulmuştur.
Yapmış oldukları çalışmalarla Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı temsil eden kıymetli öğretim üyemiz Prof. Dr. Mehmet Ali DOMBAYCI’ya ve yüksek lisans öğrencimiz Çetin CANBAZ’a teşekkür ediyoruz.
“Dünya Mantık Gününe Özel Mantıksal Düşünmenin Önemi ve Değeri”: Prof. Dr. Şafak URAL
“Şeb-i Arûs’ un Ardından Mevlana’ da Aşk ve İnsan Felsefesi”: Prof. Dr. İbrahim ARSLANOĞLU
Dünya Felsefe Günü Etkinliği Prof. Dr. Ahmet İnam'la Felsefede Bilgelik
Felsefe Grubu Eğitimi Topluluğu İlk Etkinliğini Gerçekleştirdi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.